motika.blog.hu Tudd, hogy mi volt ma! Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic A magyar népbíróság életfogytiglani börtönre ítéli Mindszenty József hercegprímást - Magyarország Történeti Kronológiája

A magyar népbíróság életfogytiglani börtönre ítéli Mindszenty József hercegprímást

2012.02.08. 06:00 motika

 

 

 

 Mindszenty József, eredeti nevén Pehm József (Csehimindszent1892március 29. – Bécs1975május 6.Esztergom érseke, Magyarország utolsó hercegprímása, bíboros. Serédi Jusztinián bíboros-hercegprímás, esztergomi érsek utóda. A magyar katolikus egyház egyik legnagyobb 20. századi alakja.

 

 

1915-ben gróf Mikes János megyés püspök szentelte pappá a szombathelyi székesegyházban. 1919-ben a kommün idején internálták, püspökével együtt. Még ebben az évben Zalaegerszegre kapott plébánosi kinevezést. 1944. március 4-én, XII. Pius pápa veszprémi püspöknek nevezte ki. 52. születésnapján, március 29-én foglalta el a főpásztori hivatalt. Jelmondatául a "Devictus vincit" mondatot választotta (legyőzetve győz). Szigorú és következetes munkája során számos iskolát és plébániát alapított.

Nevéhez fűződik az a tiltakozó levél, amelyet az ország elpusztítása és a zsidóüldözés ellen fogalmaztak meg a dunántúli püspökök. A levelet személyesen adta át Szálasi miniszterelnök-helyettesének. Két hét múlva papjaival együtt letartóztatták, mert egyházmegyéjében megtiltotta a nyilas hatalomátvétel okán a nyilasok által követelt ünnepi szentmisék megtartását. Sopronkőhidán raboskodott, majd a soproni Isteni Megváltó Leányai apácarend kolostorában házi őrizet alatt tartották. 1945április 20-án visszatért püspöki székhelyére, Veszprémbe. Ez év április 29-én súlyos cukorbetegségben meghalt az esztergomi érsek, Serédi Jusztinián hercegprímás. 1945szeptember 8-án XII. Pius esztergomi érsekké nevezi ki. Két nap gondolkodási idő után alávetette magát a pápai akaratnak, és 1945október 7-én Esztergomban beiktatták új hivatalába. 1946. február 21-én kreálták bíborossá.

 

Koncepciós perének 25. évfordulóján, 1974február 5-én VI. Pál pápa megüresedettnek nyilvánította az esztergomi érseki széket azzal az indokkal, hogy a magyar prímás lemondott. Mindszenty hat pontból álló kommünikét adott ki, s ebben a világ közvéleménye számára világosan megindokolta, miért nem mondhat le a magyar prímás ezekben a drámai időkben. (Lemondatása Kádárék követelése volt, s ennek fejében szabadon engedték a kommunista börtönökbe zárt egyházi személyeket.) A Szentszék általi megaláztatás ellenére folytatta pasztorációs útjait, de vesebaja egyre súlyosbodott, amelyhez prosztatarák is párosul. Ez utóbbi műtéti beavatkozást igényelt, s ezt el is végezték az érseken (dr. Bianchi). Az altatásból azonban már nem ébredt föl.

 

Sztivii

Image and video hosting by TinyPic

A bejegyzés trackback címe:

https://motika.blog.hu/api/trackback/id/tr344076029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása