motika.blog.hu Tudd, hogy mi volt ma! Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic III. László - Magyarország Történeti Kronológiája

III. László

2011.08.26. 12:00 motika

 

 


 III. Lászlót magyar királlyá koronázzák.

 

III. László (1199-ben vagy 1201-ben született – Bécs, 1205. május 7.) Árpád-házi magyar király, Imre király és Aragóniai Konstancia fia.

III. Lászlót apja, Imre koronáztatta meg 1204. augusztus 26-án. Ekkor a kis László három vagy öt éves volt. A koronázására vélhetően azért került sor, mert Imre király közeledni érezte halálát, és zökkenőmentessé akarta tenni a trónöröklést. Imre rövidesen meghalt, de előbb testvérét, Andrástmegeskette, hogy a kis Lászlót mindenben támogatni fogja.

András - mint az ország kormányzója - azonnal minden hatalmat a saját kezébe összpontosított, s lehetetlenné tette a gyermek László és anyja helyzetét. III. Ince pápa levélben figyelmeztette Andrást, hogy hű maradjon esküjéhez, és ne engedjen egyes gonosz emberek biztatásának. Ezek alatt az András körüli előkelőket értette, akik minél előbb a trónon szerették volna őt látni, hogy aztán hasznot húzhassanak a támogatásából. A pápa Magyarország népéhez is levelet intézett, hogy maradjanak meg Lászlő hűségében. András azonban még az anyakirálynő vagyonára is rátette a kezét, így Aragóniai Konstancia kisfiával, a koronával és párthíveivel Bécsbe menekült VI. Lipót osztrák herceghez. András ezt nem nézte jó szemmel, és háborúval fenyegetőzött, ha Lipót nem adja ki a menekülteket. Mielőtt azonban tényleges háborúba sodródott volna Lipót és András, a gyermek László váratlanul elhunyt.

III. Lászlót Székesfehérváron temették el. Mint király, a magyar történelemben gyakorlatilag semmilyen szerepet sem játszott.

 

Előző uralkodó:
Imre

Következő uralkodó:
II. András

Image and video hosting by TinyPic

A bejegyzés trackback címe:

https://motika.blog.hu/api/trackback/id/tr933179763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása