motika.blog.hu Tudd, hogy mi volt ma! Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic mezőkeresztesi csata - Magyarország Történeti Kronológiája

mezőkeresztesi csata

2011.10.26. 15:38 motika

 

 

III. Mehmedszultán főserege a mezőkeresztesi csatában legyőzi Báthory Zsigmonderdélyi fejedelem és Habsburg Miksa főherceg haderejét.

 

  A mezőkeresztesi csata, amelyet a Miksa főherceg vezetése alatt álló császári, magyarországi és a Báthory Zsigmond vezette erdélyi hadak (50–60 000 ember) vívtak III. Mehmed szultán hadseregével (130–150 000 ember), 1596. október 25-26-án Mezőkeresztesnél zajlott.

Az első nap úgy tűnt, a magyarok győznek, maga a szultán is megfutamodott a harctérről. A keresztények minden elővigyázatosságot félredobva elkezdtek zsákmányolni a harctéren, mire ezt a törökök kihasználták és rácsaptak a győzőkre, akiket csúfosan megszalasztottak.

A csatát megelőző nemzetközi összefogás felvillantotta annak a lehetőségét, hogy a törököt – Mohács után hetven évvel – kiűzhetik Magyarország és Erdély területéről, de ez nem történt meg.

Image and video hosting by TinyPic

A bejegyzés trackback címe:

https://motika.blog.hu/api/trackback/id/tr243331550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása