motika.blog.hu Tudd, hogy mi volt ma! Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic aranyvonat - Magyarország Történeti Kronológiája

aranyvonat

2012.01.23. 06:32 motika

 

 

Elhagyja Magyarországot az Aranyvonat”, mely a Magyar Nemzeti Bank arany- és devizakészletét, aCorvinákat, és a zsidóktól elkobzott értékeket menekíti nyugatra a szovjet hadsereg elől.

 

Az aranyvonat egy vasúti szerelvény, amely 1945január 23-án indult útnak Ausztria felé a fertőbozi vasútállomásról. A Magyar Nemzeti Bank 30 tonna aranykészletét, nagy összegű devizatartalékait valamint letétbe helyezett értékeket, dokumentumokat (például Mátyás királykorvináit), a méteretalon platinarúdját és a deportált zsidóktól begyűjtött értékeket próbálta az előrenyomuló szovjet Vörös Hadsereg elől Nyugatra menekíteni aSzálasi-kormány. Az értékeket az amerikai hadsereglefoglalta és hadizsákmánynak minősítette.

1946. június 18–25. Washingtonban a Nagy Ferenc miniszterelnök vezette küldöttség tárgyalásán döntöttek azMNB aranykészletének és más értékeknek, műkincsekneka visszaadásáról, és június 21-én ezt az USA külügyminisztériuma hivatalosan is bejelentette. 1946.augusztus 6-án a hadizsákmány egy része visszaérkezett Budapestre.

2001-ben amerikai holokauszt-túlélők pert indítottak azamerikai kormány által visszatartott vagyonrész ügyében. A károsultak kárpótlására 2005-ben alapítványt hoztak létre, amelynek 25,5 millió dollár áll rendelkezésére az amerikai költségvetésből.


Az első aranyvonat az orosz polgárháború történetének része. Markovits Rodion ilyen című regényében meg is örökítette. Azon a korábbi aranyvonaton az orosz cári nemzeti bank aranyfedezete volt. Markovitson kívül a vonaton utazott egy másik neves író is: Jaroslav Hašek. Azelső világháborúról szóló két híres regény (Szibériai garnizonŠvejk) szerzői ennek ellenére nem ismerték egymást.

A bejegyzés trackback címe:

https://motika.blog.hu/api/trackback/id/tr33739896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása